Recepty Polévka z červené řepy s uzeným pstruhem, smetanou a koprem
Polévka z červené řepy s uzeným pstruhem, smetanou a koprem

 | Obtížnost: snadné |
 | Počet porcí: 6 |
 | Doba přípravy: 30 minut |
 | Doba vaření: 90 minut |
Ingredience
800 g menší nebo střední červené řepy
2−3 šalotky
4 větvičky čerstvého tymiánu
2 bobkové listy
2 hřebíčky
450 ml zeleninového vývaru
200 ml sladké smetany
150 ml zakysané smetany
200 g filetu z uzeného pstruha
malý svazek čerstvého kopru
mořská sůl
Postup přípravy
Omyjeme řepu a dáme ji do trouby na perforovaný plech. Vaříme v režimu Vaření v páře 99 °C cca 60 minut v závislosti na velikosti řepy.
Mezitím si očistíme a na kostičky nakrájíme šalotky. Svážeme do kousku plátýnka nebo mušelínu tymián, bobkové listy a hřebíček.
Jakmile je řepa hotová a měkká, oloupeme ji a nakrájenou na kostky dáme do středního hrnce, přidáme svazek bylinek, kostičky šalotky, vývar, sladkou smetanu, lžičku soli a polévku přibližně 10−15 minut provaříme.
Zakysanou smetanu lehce osolíme, přidáme do ní nasekaný kopr podle chuti a promícháme. Pár snítek kopru si necháme na ozdobu.
Umístíme uzené rybí filety na perforovaný plech a dáme je do předehřáté trouby na režim Vaření v páře 95 °C ohřát zhruba na 2 min.
Vyjmeme svazek koření z polévky a zbylý obsah rozmixujeme na hladký krém. Polévku podle potřeby dosolíme.
Rybí filety rozdělíme na šest porcí. Krémovou polévku servírujeme se lžící koprové smetany a uzeným pstruhem, ozdobenou čerstvým koprem.