Recepty VEPŘO KNEDLO ZELO
VEPŘO KNEDLO ZELO

 | Obtížnost: snadné |
 | Počet porcí: 4 |
 | Doba přípravy: 45 minut |
 | Doba vaření: 120 minut |
Ingredience
1 kg vepřové krkovice
500 g bílého kysaného zelí
100 g uzeného špeku
500 g polohrubé mouky
15 g droždí
250 ml mléka
1 starší rohlík
1 vejce
3 cibule
4 stroužky česneku
hladká mouka
hrubá mouka
vepřové sádlo
drcený kmín
špetka cukru
sůl, pepř
Postup přípravy
Vepřovou krkovici si očistíme, potřeme prolisovaným česnekem,
osolíme, opepříme a okmínujeme. Do nádoby dáme lžíci sádla
a dvě nakrájené cibule. Na cibuli si položíme maso, do jeho středu si
zapíchneme teplotní sondu a dáme do trouby na režim Nízká
vlhkost 150 °C, sondu nastavíme na 85 °C nebo pečeme po dobu
přibližně 2 hodin. V průběhu pečení cibulku občas promícháme,
aby se nám nespálila.
Mezitím připravíme zelí. V kastrůlku na sádle orestujeme nasekanou
cibulku, přidáme na kostičky nakrájený špek, trochu drceného
kmínu a zarestujeme si. Zelí scedíme (nálev dáme stranou), překrájíme
a přidáme do kastrůlku. Zalijeme nálevem ze zelí a pomalu vaříme,
podle potřeby můžeme podlít vodou. Když je zelí téměř měkké,
zaprášíme ho lehce hrubou moukou, dochutíme cukrem,
solí a ještě chvilku povaříme.
Upečenou krkovici si vyndáme na prkénko a výpek zredukujeme
v hrnci na čistý tuk. Poté jej zaprášíme hladkou moukou, zalijeme
vodou nebo vývarem a po 20 minutách omáčku přecedíme
a dochutíme solí.