Recepty PEČENÝ CANDÁT, KVĚTÁKOVÉ SUFLÉ A GRILOVANÝ CHŘEST
PEČENÝ CANDÁT, KVĚTÁKOVÉ SUFLÉ A GRILOVANÝ CHŘEST

 | Obtížnost: snadné |
 | Počet porcí: 4 |
 | Doba přípravy: 30 minut |
 | Doba vaření: 50 minut |
Ingredience
4 filety candáta bez kostí, s kůží (každý o váze asi 150 g)
½ květáku
8 ks zeleného nebo bílého chřestu
100 ml smetany ke šlehání (33 %)
4 vejce
2 lžíce másla
olivový olej
špetka muškátového květu
sůl, pepř
Postup přípravy
Chřest si omyjeme, na koncích odřízneme zhruba 0,5 cm
velké dřevnaté kousky a připravený chřest vložíme do děrované
nádoby. Květák si rozebereme na malé růžičky a vložíme je do druhé
děrované nádoby. Obě dáme do předehřáté trouby na režim
Vaření v páře 100 °C nastavené na 12 minut. Chřest vyndáme
již po 5 minutách a necháme vychladnout.
Až bude hotový i květák, přendáme si jej do menší nádoby
vyložené pečicím papírem a zalijeme smetanou, kterou jsme
rozmíchali s vajíčky, muškátovým květem solí a pepřem. Dáme
péct do předehřáté trouby na pravý horký vzduch 180 °C
a přibližně 30 minut.
Kůži na filetech candáta si jemně nařízneme, aby se nám při pečení
maso nezkroutilo, a osolíme. Pak ryby opékáme na teflonové pánvi
na olivovém oleji – nejdříve 3 minuty kůží dolů, poté je otočíme
a jen chvilku opečeme, zhruba další 2 minuty. Ke konci přidáme chřest
a společně vše prohřejeme.
Candáta podáváme s květákovým suflé a opečeným chřestem.