Recepty Špenátový pařený knedlík
Špenátový pařený knedlík

 | Obtížnost: snadné |
 | Počet porcí: neuvedeno |
 | Doba přípravy: 90 minut |
 | Doba vaření: 30 minut |
Ingredience
500 g polohrubé mouky
160 g mléka
100 g vody
50 g oleje
1 kostka droždí (42 g)
2 lžičky cukru
1 vajíčko
2 lžičky soli
Špenátové těsto:
125 g čerstvého špenátu
50 g vody
200 g polohrubé mouky
Postup přípravy
Z vlažného mléka, cukru, droždí a trocha mouky si připravíme kvásek.
Smícháme si mouku se solí, přidáme kvásek, vajíčko, olej a vypracujeme těsto.
Těsto si rozdělíme na dvě části,přibližně na 1/3 a 2/3.
Do menší části přimícháme rozmixovaný špenát s vodou a mouku. Vytvarujeme bochánky, které posypeme moukou a necháme cca 1 hodinu v teple vykynout.
Vykynuté bílé těsto jemně rozválíme přibližně na tloušťku asi 1,5 cm. Na bílé těsto dáme špenátové těsto a jemně protáhneme nebo vyválíme na velikost bílého.
Srolujeme jako roládu, vytvarujeme knedlík, přendáme na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 30 minut kynout, než zdvojnásobí objem.
Vykynutý knedlík dáme napařit do parní trouby. Vložíme jej do studené trouby, nastavíme teplotu na 100 °C na nejvyšší stupeň páry a paříme 30 minut. Pokud máte v parní troubě program Knedlík, použijeme ten. Během paření troubu neotevíráme.
Pokud nemáte parní troubu, můžete použít i klasický pařák.