Recepty Glazovaná velikonoční šunka
Glazovaná velikonoční šunka

 | Obtížnost: střední |
 | Počet porcí: neuvedeno |
 | Doba přípravy: 20 minut |
 | Doba vaření: 30 minut |
Ingredience
2 kg šunky (předvařené, s kůží)
400 g mrkve s natí
3 jalovcové bobule
1 čajová lžička semínek koriandru
2 hřebíčky
3 kuličky černého pepře
1 polévková lžíce hořčice
200 ml vody
300 ml pomerančového džusu
100 ml bílého vína
3 polévkové lžíce javorového sirupu
1 polévková lžíce soli
100 g másla
Postup přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kůži šunky nařežeme do tvaru mřížky. Šunku perfektně doplní opečená zelenina. Z mrkve odkrojíme nať, ostrouháme ji a podélně rozkrojíme na poloviny.
Příprava šťávy na omáčku je velmi rychlá. Jalovcové bobule, semínka koriandru, hřebíčky, černý pepř, hořčici, vodu, pomerančový džus, víno, javorový sirup a sůl dáme do mísy a rozmixujeme tyčovým mixérem. Hladkou směs přelijeme do kastrolu a zahřejeme, aby se chutě a vůně propojily. Povaříme při středním stupni ohřevu cca 5–10 min.
Na dno zapékací mísy rozložíme mrkev a kousky másla. Na ně položíme šunku kůží nahoru, potřeme ji připravenou omáčkou a vložíme na cca 30–35 min do předehřáté trouby. Každých 5 minut potíráme výpekem ze zapékací mísy. Jakmile je kůžička dozlatova upečená a křupavá, šunku vyjmeme, potřeme výpekem a necháme několik minut odpočinout. Šunku nakrájíme na plátky a podáváme s mrkví. Polijeme zbývající šťávou, osolíme a opepříme.