Recepty Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca
Okoun nilský s rajčaty a olivami taggiasca

 | Obtížnost: střední |
 | Počet porcí: 4 |
 | Doba přípravy: 25 minut |
 | Doba vaření: 20 minut |
Ingredience
4 filety okouna nilského (nebo jiné bílé ryby)
400 g konzerva celých konzervovaných rajčat (mohou být i drcená)
3 bobkové listy
3 stroužky česneku oloupaný, na plátky nakrájený,
1 PL olivového oleje
2 PL balsamikové redukce
2 PL oliv taggiasca , mořská sůl, čerstvě mletý pepř
Na servírování:
orestované mandličky
Postup přípravy
Troubu si předehřejeme na 200°C na program horký vzduch. Vezmeme zapékací nádobu, do které vložíme trochu olivového oleje, konzervu celých rajčat a lehce si je pokrájíme nebo nadrtíme vařečkou. Na rajčata nasypeme pokrájený česnek, přidáme bobkové listy, rovnoměrně rozložíme olivy i balsamiko, lehce posolíme a případně i opepříme podle chuti.
Na tento základ položíme omyté a osušené filety, lehce je osolíme z vrchní strany, potřete kapkou oleje nebo oleje z těchto výjimečných oliv taggiasca a dáme péct do trouby na 20 minut.
Tip 1: Tyto filety jsou téměř vysoké jako filety divokého lososa, pokud byste například použili pstruha, candáta a nebo jiné tenčí filety, zkraťte úměrně dobu pečení.
Tip 2: K tomuto receptu se hodí snad každá příloha. Díky rajčatové omáčce i suché přílohy, jako je quinoa , kuskus, bulgur, rýže, ale i brambory.